Verleden en heden

Voor het ontstaan van landgoed Beekhuizen, met daarin een prominente plaats voor Hotel Beekhuizen, gaan wij ruim 250 jaar terug in de tijd.

In 1662 komt kasteel en landgoed Biljoen in handen van de adellijke familie Van Spaen, en in 1682 wordt het aangrenzende landgoed Beekhuizen gekocht en bij Biljoen gevoegd.

Baron J.F.W. van Spaen (1746-1827) begint in 1774 met een voor die tijd vernieuwende romantische parkaanleg, die ervoor zorgt dat Beekhuizen internationale allure verwerft.  Het arcadisch landschap is ontworpen om ‘de mens, al ronddwalend, het landschap zijn stemming te laten bepalen’. Het landgoed gaat in 1790 open voor publiek.

Langs de Beekhuizensebeek opent in 1847 Hotel Beekhuizen, in Zwitserse chaletstijl. Het logement wordt bezocht door vele koninklijke gasten, dichters en kunstenaars. O.a. Francois Haverschmidt verblijft er in 1870 en schrijft hierover de dichtbundel Souvenir Beekhuizen.

In 1848 erft Baron van Hardenbroek de landgoederen, die later in handen komen van de Duitse familie Lüps. Het hotel wordt na een brand in 1892 herbouwd. Biljoen & Beekhuizen worden uiteindelijk in 1930 verkocht aan de gemeente Rheden en de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten, en worden onderdeel van het eerste Nationaal Park van Nederland.

Hotel Beekhuizen wordt niet mee verkocht en blijft privé-eigendom. Na algehele nieuwbouw, bieden wij straks opnieuw logies op deze historische plek.